Mijn werk in de Four Square
- sigridvanderschaar
- 18 sep 2024
- 6 minuten om te lezen
Koken en kletsen Eerder dit jaar schreef ik al eens dat ik een nieuwe baan had, omdat het café waar ik vorig jaar werkte rond kerst moest sluiten. En nadat Harmen als gastblogger over zijn werk op de farm heeft geschreven, werd het hoog tijd om ook eens over mijn werk in NZ te schrijven!
Ik werk al sinds januari in de lokale supermarkt: de Four Square in Lumsden. Deze supermarkt is een franchise onderneming, de Four Square vind je in het hele land en is een echte NZ supermarkt. Het is in dit land opgericht en is tot op de dag van vandaag niet door een buitenlands bedrijf opgekocht. Dit jaar hebben we zelfs het honderdjarig bestaan van de Four Square gevierd! De Four Square is eigenlijk altijd een kleine, lokale supermarkt. Je kunt het vergelijken met bijvoorbeeld de Spar in Nederland. Desondanks komen er hier veel mensen, omdat de eerstvolgende supermarkt minstens 60 kilometer verderop is!

Mijn werkplek: de Four Square in Lumsden. Foto credits naar Sterre's analoge camera :).
Ik werk zowel in de winkel als in de keuken van de supermarkt. Dit maakt het werk lekker afwisselend, en ook wel wat socialer dan toen ik alleen maar kok was in het café. Ik zal in deze blog beschrijven hoe mijn dag er in de winkel uitziet, en hoe een dag in de keuken eraan toe gaat.
Siggie the shop assistant Drie dagen per week sta ik op de winkelvloer. Mijn werktijden variëren, soms open ik de winkel om 06:45 en andere dagen begin ik om 08:00 's ochtends. Omdat we maar een kleine winkel zijn, doe ik heel veel verschillende taken. Ik begin met het openen van de kassa's, ik leg de nieuwe kranten in het schap en zet de promotieborden buiten. Daarna is het tijd om het verse brood en melk in de schappen te leggen. In de ochtend ben ik vaak in mijn eentje in de winkel (de eigenaar is dan vaak aan het werk in het kantoortje), dus het is multitasken tussen de winkel op orde brengen en klanten bedienen. Nu in de winter is dat prima te doen, ik ben benieuwd hoe dat straks in de zomer gaat! Voor de rest zijn we vooral druk met het verwerken van de nieuw binnengekomen voorraad, voorraden aanvullen vanuit het magazijn en producten spiegelen.
Wat vooral fijn is aan de werkdagen in de winkel, is dat het heel sociaal is. In een lokale supermarkt kom je elke dag dezelfde locals tegen, met wie je altijd even een praatje kunt maken. Even een paar minuten met iemand staan kletsen wordt zelfs erg gewaardeerd, dit maakt uiteindelijk de supermarkt tot wat het is. Op deze manier ken ik ondertussen het halve dorp en maak ik veel leuke praatjes. Ook hoor ik de nieuwste roddels vaak als een van de eersten ;-).

De ingang van de winkel met verse groenten, melk, vlees, pasta, rijst, etc.
Lotto NZ & Duty Manager's Certificate In de winkel verkopen we ook de producten van Lotto NZ (zoals je al raadt: lotto tickets). Om deze te mogen verkopen moet je een training volgen en heb je een certificaat nodig. Lotto NZ is een ander bedrijf en behoort daarmee niet tot de Four Square. Je kunt je lotto tickets namelijk ook in boekenwinkels e.d. kopen. De benodigde training heb ik al een tijdje geleden gevolgd en sindsdien verkoop ik dus ook lotto tickets. Het schijnt dat je, wanneer je lotto tickets verkoopt en dus veel in aanraking met deze kansspelen bent, een grotere kans hebt tot verslaving. Als medewerker van Lotto NZ mag je daarom maar voor een bepaald bedrag per maand tickets kopen. Gelukkig vind ik het tot op de dag van vandaag nog totaal oninteressant en geldverspilling dus so far so good ben ik nog niet verslaafd. De meeste winnaars komen toch wel uit Auckland, daar wonen tenslotte 30% van alle inwoners van dit land. It's all about the statistics.
Een ander certificaat dat ik recentelijk gehaald heb, is de Licence Controller Qualification (LCQ). Dit certificaat heeft betrekking tot de verkoop van alcohol. In NZ hebben ze daar redelijk strenge regels voor. Als een bedrijf alcohol verkoopt (zoals een bar, restaurant, supermarkt of drankwinkel), dan moet daar altijd een Duty Manager aanwezig zijn die een cursus over de Alcoholwet heeft gevolgd. Op deze manier is er altijd iemand aanwezig die de wet kent en daarmee op een verantwoordelijke manier de verkoop van alcohol toeziet. Als je deze cursus hebt gevolgd, ontvang je de LCQ. Die heb je dan weer nodig om je Duty Manager's Certificate aan te vragen. Tijdens die aanvraag word je ook nog gescreend door de politie, én moet je nog een gesprek voeren met een Licence Inspector. Momenteel ligt mijn dossier bij de lokale politie. Gelukkig is Lumsden een klein dorp en ken ik dus ook de politie, dus daar maak ik mij totaal geen zorgen over (we sporten soms samen en laatst mocht ik zijn sudoku in de krant nog afmaken). Hierna heb ik dus alleen nog een online interview en daarna mag ik als Duty Manager zelfstandig de winkel beheren als de baas niet aanwezig is.
Een ander soort koken Nadat ik mijn drie dagen in de winkel heb gehad, werk ik nog twee dagen in de keuken. Dit gaat wel iets anders dan in de keuken in het café (verschil nummer één: hier staat geen frituurpan). In een grote supermarkt in Nederland heb je (als ik het mij goed herinner ;-)) vaak een broodafdeling, een vleesafdeling, een plek waar je vers belegde broodjes kunt kopen, etc. Hier ben ik al deze afdelingen in één!

De keuken waarin ik al het eten voor de supermarkt klaarmaak.
De ochtend begint met de allerbelangrijkste taak: pies (lees dit op zijn Engels ;-)) opwarmen in de oven. Mensen in NZ houden ontzettend van pies en staan soms al 's ochtends vroeg in de winkel om er eentje te kopen voor ze naar werk gaan. Pies zijn een soort kleine bladerdeeg taartjes met allerlei verschillende vullingen, zoals mince & cheese, chicken & cranberry, steak & onion, bacon & egg... Ze zijn in ieder geval niet vaak vegetarisch zoals je ziet.

De pies worden warm gehouden in de pie warmer. Zoals je ziet bak ik ook kip en vlees gedurende de dag.
Vervolgens haal ik mijn benodigde ingrediënten voor de dag uit de winkel en begin ik vers belegde sandwiches te maken. Dit doen we iedere dag, soms gaan er wel meer dan 60 sandwiches op een dag doorheen!
Ik verpak de sandwiches en voorzie ze van een label. Daarna kunnen ze de winkel in! De wraps die je op de rechter foto ziet liggen, maak ik ook.
Nadat de pies uit de oven kunnen, is het tijd om brood af te bakken. Wij ontvangen ingevroren deegbolletjes die we in de nacht laten ontdooien en rijzen. We verkopen croissants, chocoladebroodjes, kaasbroodjes, ciabatta's, witte bolletjes (Scottish baps) en nog een soort van appelflappen (apple & custard danishes).

Vers afgebakken broodjes. Ze moeten eerst een beetje afkoelen voor ik ze kan verpakken.
Naast pies, sandwiches en afgebakken brood zijn er nog enkele dingen die we dagelijks maken. We bakken muffins of scones, allerlei soorten kip, en maken wraps en luxe belegde broodjes. Wanneer dit eenmaal gedaan is in de ochtend, gaan we over op het koken van de ready to eat meals (die men thuis alleen hoeft op te warmen). Dit is bijvoorbeeld lasagne, rijst met kip, of geroosterde groenten uit de oven.
Links: strawberry and cream cheese muffins. Rechts: enkele gerechten die ik gemaakt heb: cheese rolls, toaties, roast vegetables meal en butter chicken.
Als al het koken gedaan is, bereid ik nog de verse ingrediënten voor de volgende dag voor. Zo pocheren we zelf de eieren voor de sandwiches, bakken we bacon en andere soorten vlees, en ontsmetten we sla en tomaten in een chloorbadje. Daarna is het alleen nog even schoonmaken, en dan zit de dag erop!

Een actiefoto: hier vul ik de donuts aan in de winkel. Als ik in de keuken werk, draag ik een mooi hoedje voor de hygiëne ;-). Wederom foto credits naar Sterre.
Fijne werkplek De werkzaamheden en afwisseling in de winkel en keuken vind ik allemaal heel leuk, daarmee vliegt elke week om! Maar een groot deel van het werkplezier komt ook door de mensen met wie je samenwerkt. Gelukkig ben ik ook op dat gebied helemaal op mijn plek.
De eigenaren zijn ontzettend aardig en flexibel. Als je een dag vrij nodig hebt voor een afspraak is dat eigenlijk altijd mogelijk. Daarnaast zijn ze erg geïnteresseerd in hun personeel en helpen ze elke dag een hand mee op de werkvloer. Geen top-down structuur dus!
Ook mijn collega's zijn allemaal ontzettend leuk. De meesten zijn Filipijns en hebben allemaal een partner die op een koeienboerderij werkt (erg herkenbaar ;-)). We werken nu met zijn allen in de supermarkt, maar hebben allemaal een heel andere achtergrond. De één was vroeger fysiotherapeut, de ander een schoolhoofd, etc. Dat maakt dat onze gesprekken en interesses allemaal erg breed georiënteerd zijn. Dat is voor mij erg verfrissend in een op boeren georiënteerde samenleving.
Al met al heb ik het hier dus ontzettend naar mijn zin! Nu ik dit schrijf werk ik hier ondertussen al negen maanden. Daar daar schrik ik bijna van, in de positieve zin. Time flies when you're having fun!
Komentari